Skip to main content

Pyszne arancini to klasyka włoskiej kuchni, która doskonale sprawdzi się na imprezie! Sprawdź nasz przepis i przygotuj przekąskę z ryżu Britta. Smacznego!

Składniki:

  • 300g ryżu białego Britta
  • 0,75 litra wody
  • 50g masła
  • 60g startego sera pecorino romano
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki natki
  • 70g mrożonego groszku
  • 80g bułki tartej
  • 100g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z łyżeczką soli. Dodać ryż, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut.
  2. Ugotowany ryż przełożyć do miski i od razu dodać zimne masło pokrojone w grubą kostkę. Mieszać tak długo aż masło się rozpuści. Ryż należy pozostawić do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie w małej misce wymieszać 20g parmezanu, 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz bułkę tartą.
  4. Kiedy ryż już wystygnie dodajemy do niego 2 roztrzepane jajka, 40g sera, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy zamrożony groszek. formujemy kulę wielkości piłki do golfa.
  5. Do każdej wsadzamy kawałek mozzarelli i obtaczamy w bułce tartej. Kulki chłodzimy przez co najmniej godzinę przed smażeniem. Smażymy w oleju rozgrzanym do 170 st c aż się ładnie zarumienią.

Smacznego!