Pyszne arancini to klasyka włoskiej kuchni, która doskonale sprawdzi się na imprezie! Sprawdź nasz przepis i przygotuj przekąskę z ryżu Britta. Smacznego!
Składniki:
- 300g ryżu białego Britta
- 0,75 litra wody
- 50g masła
- 60g startego sera pecorino romano
- 2 jajka
- 2 łyżeczki natki
- 70g mrożonego groszku
- 80g bułki tartej
- 100g mozzarelli
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotować z łyżeczką soli. Dodać ryż, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut.
- Ugotowany ryż przełożyć do miski i od razu dodać zimne masło pokrojone w grubą kostkę. Mieszać tak długo aż masło się rozpuści. Ryż należy pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie w małej misce wymieszać 20g parmezanu, 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz bułkę tartą.
- Kiedy ryż już wystygnie dodajemy do niego 2 roztrzepane jajka, 40g sera, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy zamrożony groszek. formujemy kulę wielkości piłki do golfa.
- Do każdej wsadzamy kawałek mozzarelli i obtaczamy w bułce tartej. Kulki chłodzimy przez co najmniej godzinę przed smażeniem. Smażymy w oleju rozgrzanym do 170 st c aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!