Przygotowaliśmy dla Was doskonały przepis na ribollitę, czyli toskańską zupę z fasoli. Ribollita najlepiej smakuje na drugi dzień od ugotowania i temu zawdzięcza swoją nazwę, która oznacza „ugotowana na nowo”. Smacznego!
Składniki:
- 200g Suchej białej fasoli Jaś Tyczny Duży
- 200g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 500ml przecieru pomidorowego
- 250ml wody
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 200g Jarmużu
- oliwa
- sól i pieprz
Metoda:
- Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Boczek kroimy w 1cm słupki.
- Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju. Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!