Czy z kaszy gryczanej można przygotować placki? Oczywiście! I to jakie – z pysznym grzybowym sosem. Do przepisu wykorzystaliśmy białą kaszę gryczaną marki Halina BIO, która uprawiana jest wedle najwyższych ekologicznych standardów. Smacznego!
Składniki:
Placki:
- 200g kaszy gryczanej białej Halina Bio
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 100g – 200g mąki pszennej
- Sól i pieprz
Sos:
- 500g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie śmietany 30%
- 200ml bulionu lub wody
- Sól i pieprz
Metoda:
- Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do kaszy wszystkie składniki poza mąką i mieszamy. Mąki dodajemy stopniowo do momentu aż masa będzie gęstą ale nie mocno zbita. Ilość mąki zależy od wilgotności kaszy.
- Aby przygotować sos czyścimy grzyby i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy bulion i śmietanę. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy tymianek i natkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Placki smażymy na patelni na złoty kolor i podajemy z sosem grzybowym.