Skip to main content

Czy z kaszy gryczanej można przygotować placki? Oczywiście! I to jakie – z pysznym grzybowym sosem. Do przepisu wykorzystaliśmy białą kaszę gryczaną marki Halina BIO, która uprawiana jest wedle najwyższych ekologicznych standardów. Smacznego!

Składniki:

Placki:

  • 200g kaszy gryczanej białej Halina Bio
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100g – 200g mąki pszennej
  • Sól i pieprz

Sos:

  • 500g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • 200ml bulionu lub wody
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do kaszy wszystkie składniki poza mąką i mieszamy. Mąki dodajemy stopniowo do momentu aż masa będzie gęstą ale nie mocno zbita. Ilość mąki zależy od wilgotności kaszy.
  2. Aby przygotować sos czyścimy grzyby i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy bulion i śmietanę. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy tymianek i natkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Placki smażymy na patelni na złoty kolor i podajemy z sosem grzybowym.