Mniej znane chili – a więc sin carne (bez mięsa) jest równie pyszne co mięsny odpowiednik, czyli chili con carne. Pyszna fasola, soczewica, mnóstwo aromatycznych przypraw i warzyw. Spróbujecie?
Składniki:
- Pół opakowania soczewicy czerwonej halina
- 100 czerwonej suszonej fasoli Halina
- 1 cebula posiekana
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 mały batat obrany i pokrojony w kostkę
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- natka pietruszki posiekana
- sól i pieprz
Metoda:
- Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, smażymy cebulę z czosnkiem aż się lekko zarumieni, dodajemy bataty i suchą soczewicę. Smażymy przez pół minuty i zalewamy szklanką wody. Dodajemy wszystkie przyprawy, kukurydzę, fasolę i pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
- Po około 15-20 minutach soczewica powinna być miękka. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub natką kolendry