Kolorowa miska pełna zdrowia! Kasza jaglana Halina w połączeniu z pieczonymi warzywami, ciecierzycą i odrobiną ulubionego dressingu to idealne danie na lekki, ale sycący posiłek. Pełnia smaku, witamin i energii w jednej misce!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- marynowane warzywa, np. rzodkiewki
- 1 awokado
- 1/4 brokuła
- 1 marchewka
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 opakowania kiełków do smażenia
- 2 łyżki prażonych ziaren dyni
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól
- pieprz
- oliwa
Metoda:
- Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry. Położyć na foli aluminiowej, doprawić z każdej strony oliwą, solą, granulowanym czosnkiem oraz chili. Brokuła podzielić na małe różyczki i zblanszować w wrzątku przez 3 minuty.
- Piekarnik rozgrzać do 180st C.
- Ciecierzycę umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprawić oliwą, solą oraz papryka w proszku. Paprykę natrzeć olejem oraz solą. Umieścić w piekarniku razem z ciecierzycą i piec około 30 minut. W międzyczasie nastawić kaszę do gotowania zgodnie z instrukcja na opakowaniu, obrać marchew i pokroić w paski, obrać awokado i pokroić w drobniejsze kawałki.
- Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę oraz doprawić solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować cukinię aż się ładnie przyrumieni, dodać brokuł i grillować do zagrzania. Brokuł doprawić solą oraz sezamem. Paprykę wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skórki i pokroić w większe kawałki.
- Kiełki podać surowe lub szybko usmażyć na patelni. W misce umieścić wszystkie elementy dania, podawać z sosem jogurtowym, pestkami dyni oraz kiełkami.