Skip to main content

Podróż do Indii bez wychodzenia z domu? Z Brittą to możliwe! Przygotuj aromatyczny dal z soczewicy podany z puszystym ryżem basmati Britta. Gotowi na kulinarną przygodę?

Składniki:

  • 100g ryżu basmati Britta
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchew obraną i pokrojoną w kostkę
  • 2-3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 – 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • Natka kolendry lub pietruszki

Metoda:

  1. Na głębokiej patelni z przykrywką lub w rondlu rozgrzać olej dodać cebulę oraz czosnek, smażyć przez 2 minuty i dodać ziemniaki oraz marchew.
  2. Smażyć przez minutę dodać soczewicę, imbir oraz przyprawy i smażyć przez kolejna minutę. Całość zalać wodą, oraz pomidorami, zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i gotować przez 20 minut.
  3. W międzyczasie ugotować ryż.
  4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy mleczko kokosowe, doprawić w razie potrzeby solą.
  5. Podawać z ryżem, posypane kolendrą lub pietruszką