Szybkie, praktycznie jednogarnkowe danie, które sprawi, że gotowanie wydaje się bardzo proste, to nasz sposób na ryż w nowym wydaniu! Spróbujcie przygotować zapiekane uda z kurczaka z aromatycznymi przyprawami i ryżem parboiled!
Składniki:
- 200g ryżu parboiled
- 3 uda z kurczaka ze skórą
- 2 małe kawałki kory cynamonu
- 6 goździków
- Kawałek skórki z cytryny bez białej części
- 1 marchewka obraną i pokrojoną w plastry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula posiekana
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich
- 1cm imbiru pokrojonego na grube plastry
- zielony groszek
- garść orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Metoda:
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż uda, skórą w dół, aż się zarumienią. Obróć i smaż jeszcze przez 2 minuty z drugiej strony. Zlej nadmiar oleju, pozostawiając 2 łyżki oleju.
- Dodaj na patelnię marchewkę i cebulę, smaż przez 2 minuty.
- Wsyp na patelnię ryż i wszystkie przyprawy, dodaj groszek, smaż przez kolejne 2 minuty.
- Przełóż udka i ryż z przyprawami do naczynia żaroodpornego.
- Zalej wszystko wodą tak, aby poziom wody był 1 cm ponad ryżem. Przykryj naczynie pokrywką lub papierem do pieczenia, dociskając równomiernie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Podawaj posypane orzechami.
Smacznego!