Skip to main content

Szybkie, praktycznie jednogarnkowe danie, które sprawi, że gotowanie wydaje się bardzo proste, to nasz sposób na ryż w nowym wydaniu! Spróbujcie przygotować zapiekane uda z kurczaka z aromatycznymi przyprawami i ryżem parboiled!

Składniki:

  • 200g ryżu parboiled
  • 3 uda z kurczaka ze skórą
  • 2 małe kawałki kory cynamonu
  • 6 goździków
  • Kawałek skórki z cytryny bez białej części
  • 1 marchewka obraną i pokrojoną w plastry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula posiekana
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 1cm imbiru pokrojonego na grube plastry
  • zielony groszek
  • garść orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Metoda:

  1. Rozgrzej olej na patelni i usmaż uda, skórą w dół, aż się zarumienią. Obróć i smaż jeszcze przez 2 minuty z drugiej strony. Zlej nadmiar oleju, pozostawiając 2 łyżki oleju.
  2. Dodaj na patelnię marchewkę i cebulę, smaż przez 2 minuty.
  3. Wsyp na patelnię ryż i wszystkie przyprawy, dodaj groszek, smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Przełóż udka i ryż z przyprawami do naczynia żaroodpornego.
  5. Zalej wszystko wodą tak, aby poziom wody był 1 cm ponad ryżem. Przykryj naczynie pokrywką lub papierem do pieczenia, dociskając równomiernie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  6. Podawaj posypane orzechami.

Smacznego!