Wegetariański burger? Oczywiście, że to możliwe. Przedstawiamy przepis na pysznego, letniego burgera wykonanego z ciecierzycy marki Halina. Smacznego!
Składniki:
Falafel:
- 250g ciecierzycy marki Halina
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść lub mniej świeżej natki kolendry
- 1 garść lub mniej świeżej natki pietruszki
- 150g tahini
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- Olej do głębokiego smażenia
Sos tahini:
- 150g tahini
- 100g wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
Dodatki:
- Bułka do burgerów
- Cebula
- Ogórek
- Sałata
- Hummus
- Sos tahini
Metoda:
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
- Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry.
- W małym rondelku rozgrzewamy olej. Formujemy z macy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
- Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.