Skip to main content

Ciecierzyca marki Halina po bretońsku to idealna propozycja pożywnego i smacznego obiadu, który doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Składniki (4-6 porcji)

  • 1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
  • 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
  • 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka passaty
  • koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).
  3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
  5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
  6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
  7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
  8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
  9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.