Ryż brązowy zapiekany pod parmezanem to idealna propozycja na sycący i pyszny obiad lub kolację.
Skład:
- 200g ryżu brązowego
- 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
- 3 łyżki oliwy
- średnia cebula
- 50 dag papryki
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę, dodać surowy ryż i smażyć go, póki nie wchłonie całego tłuszczu. Zeszklony ryż brązowy zalać rosołem warzywnym i gotować 20 min. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.
Smacznego!