Buraczane pęczotto to nasza wariacja na temat klasycznego risotto, ale przygotowanego z kaszy pęczak. Dodatek palonego pora oraz charakterystycznego w smaku sera koziego sprawia, że danie nabierze wyjątkowego aromatu i zapadnie w pamięć gościom i domownikom.
Składniki:
- 200g kaszy jęczmiennej pęczak
- 300ml soku z buraków
- 1 cebula posiekaną
- 1 ząbek czosnku posiekany
- Około 2l bulionu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- Miękki ser kozi
- 1 por
- Sól i pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania:
- W osobnym garnku podgrzać bulion.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Do cebuli dodać kaszę smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie zalać kaszę 250ml soku z buraków (50ml pozostawić) poczekać aż kasza wchłonie sok. Dodać małą łyżeczkę soli i podlewać pęczotto stopniowo chochlą bulionu. Po każdej chochli mieszać i czekać aż kasza wchłonie bulion.
- Z pora odkroić białą cześć i dodać do gorącego bulionu. Gotować przez 5 minut wyciągnąć i ostudzić.
- Kiedy kasza będzie już miękka rozgrzać suchą patelnię. Przekroić por wzdłuż na pół, położyć na rozgrzanej patelni i czekać aż się mocno przyrumieni.
- Pod kaszą wyłączyć ogień, dodać pozostały sok z buraka oraz zioła. Jeśli będzie zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę bulionu. Zamieszać i przykryć na 3 minuty.
- Na talerz nałożyć porcje pęczotto, dodać ser kozi oraz palony por, udekorować świeżymi ziołami.