Kurczak hoisin to typowo azjatyckie danie, które wyróżnia się delikatnym smakiem. Kurczak obtoczony jest w sosie przygotowanym z sosu sojowego, oleju sezamowego i masła orzechowego. Nie wiecie jak go przygotować? Sprawdźcie nasz przepis!
Składniki:
- 1 saszetka ryżu jaśminowego Britta
- 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sos hoisin:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 100ml wody
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1cm startego imbiru
- 1 dymka posiekaną
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka zamarynować w sosie sojowym i oleju sezamowym, doprawić solą i chili. Pozostawić na 30minut. Wymieszać z rozbełtanym jajkiem i skrobią. Smażyć na głębokim oleju. Wyciągnąć kiedy się zarumieni i osuszyć na ręczniku kuchennym.
- Wszystkie składniki sosu poza imbirem, czosnkiem i dymką wymieszać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać dymkę, czosnek i imbir. Smażyć 30 sekund i dodać pozostałe składniki sosu. Poczekać aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać, posypać sezamem i podawać z ryżem.