Roślinna kuchnia każdego roku dociera do coraz większej ilości Polaków i zyskuje coraz większą popularność. Sprawdźcie nasz przepis na pysznego burgera z fasoli czerwonej, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
Składniki:
- Burgery:
– 100g suszonej czerwonej fasoli
– 50g płatków owsianych
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 czerwona cebula
-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki majeranku
– Sól i pieprz - Dodatki:
– Cebula
– Pomidor
– Ogórek konserwowy
– Sałata
– Ketchup
– Majonez
– Bułki do burgerów
Przygotowanie:
- Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki na burgery umieszczamy w misce i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Formujemy burgery i pieczemy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Burgery podajemy z dowolnymi dodatkami w bułce.