Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. Dziś przygotowaliśmy dla Was inspirację i przepis na niezwykle aromatyczny ryż orientalny z dodatkiem kurczaka i dużej ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru. Smacznego!
Składniki:
- 200g (2 saszetki) ryżu basmati Britta
- 3 nasiona kardamonu
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 liść laurowy
- 500g mięsa z uda kurczaka
- 2 cebule
- 1-2 różyczki brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 2cm imbiru
- 1 łyżka chili w proszku lub papryki czerwonej
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka garam masali
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu
- 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
- sól
Metoda:
- Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
- Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
- Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
- Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
- Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
- Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
- Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.