Niezwykle prosta potrawka z drobną fasolą Halina, wyrazistym chorizo oraz boczkiem to błyskawiczne w przygotowaniu danie, które będzie idealną propozycją na prosty i niewymagający wiele pracy obiad. Koniecznie spróbujcie przygotować nasze danie samodzielnie! Możecie wykorzystać również inne rodzaje fasoli, np. Jaś.
Składniki:
- 200g drobnej fasoli Halina namoczonej przez noc
- 1 kiełbaska chorizo
- 50g boczku
- 1 czerwona cebula posiekaną
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu lub wody
Metoda:
- Namoczoną przez całą fasolę odcedzić i ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną kiełbaskę i boczek. Smażyć aż się zarumienią, dodać cebulę z czosnkiem. Podlać wodą i dodać koncentrat.
- Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut
Smacznego!