Skip to main content

Wegetariańskie kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną to wyjątkowy pomysł na jarskie danie, które z pewnością zachwyci swoim smakiem. Kotleciki można podawać z ulubionymi sosami lub jako dodatek np. do wegeburgera.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej Halina
  • 500g różyczek brokułów
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Metoda:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Brokuły ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Brokuły należy rozdrobnić widelcem.
  3. Po ostudzeniu wymieszaj wszystkie składniki dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety o dowolnym kształcie.
  4. Kotlety należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C z termoobiegiem przez 40 – 60 minut. Po 20 minutach przełożyć na druga stronę.

Smacznego!