Soczewiaki, czyli tradycyjna potrawa kuchni Podlasia to zapiekane paszteciki/pierożki z farszem na bazie zielonej soczewicy i usmażonej na złoto cebulki. Pochodzący z pogranicza polsko-litewskiego, apetyczny przysmak najlepiej podawać z pomidorowym lub majonezowym dipem. Do przygotowania nadzienia świetnie sprawdzi się zielona soczewica marki Halina!
Składniki na farsz:
- 1 szklanka zielonej soczewicy marki Halina
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
- Soczewicę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić soczewicę w maszynce do mięsa.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Do cebuli dodać soczewicę, czosnek, masło i pozostałe przyprawy, a następnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej w wodzie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pół roztrzepanego jajka – całość zagnieść – ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni.
- Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i uformować z niego wałek. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć w dłoni i na środku nakładać łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Soczewiaki formować w kształt pieroga lub krokieta.
- Przygotowane soczewiaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku przez około 30 minut w 190 st.
Smacznego!