Groch łuskany – dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

Wysokiej jakości składniki, zawierające cenne witaminy i wartości odżywcze, powinny stanowić podstawę naszej diety. Jednym z nich jest groch łuskany. Sięgając po niego otrzymujemy produkt pełen dobroczynnych właściwości, dzięki któremu z łatwością stworzymy szereg pysznych dań. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do naszego menu?

Pełnowartościowy komponent codziennych dań

Groch to roślina strączkowa, która stanowi jeden ze składników naszej rodzimej kuchni, np. zupy grochowej lub wigilijnego grochu z kapustą. Poza walorami smakowymi warto zwrócić na niego uwagę także ze względu na cenne wartości odżywcze, które znajdziemy w jego składzie. Groch łuskany to przede wszystkim znakomite źródło białka roślinnego, które szczególnie dobrze sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan. Występujący w ziarnach błonnik wspomaga odchudzanie, działając oczyszczająco na jelita. Dodatkowo groch zawiera zdrowe tłuszcze oraz węglowodany.

W ofercie marki Halina znajdziemy groch dostępny w dwóch wersjach: łuskany połówki i łuskany cały. Obie występują w poręcznych, 500 g opakowaniach.  Najwyższej jakości ziarenka świetnie podkreślą smak codziennych potraw i sprawią, że będą one nie tylko pyszne, ale też pełnowartościowe. Groch marki Halina doskonale sprawdzi się jako składnik potraw ciepłych, jak i przekąsek podawanych na zimno. Dzięki swojej uniwersalności polecany jest m.in. jako składnik zup, farszy, past, gulaszów, sałatek czy kotlecików.