Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Lekka sałatka śledziowa, której podstawą jest śledź a’la Matjas to nasza smakowita propozycja na zdrową kolację. Delikatne filety w połączeniu z wyrazistym smakiem ogórków i papryki konserwowej oraz szczypiorku i czosnku, tworzą pyszną kompozycję, której trudno się oprzeć.

Składniki:

  • 100g suchej, czerwonej fasoli (np. marki Halina)
  • 4 filety śledzia a’la Matjas
  • ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • szczypiorek
  • czosnek
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasole ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wszystkie warzywa pokroić w 1cm kostkę.
  3. Śledzie, jeśli są zbyt słone wymoczyć w wodzie i pokroić w 1cm kawałki.
  4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Na koniec dodać oliwę i drobno pokrojony szczypiorek