Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Koniecznie spróbujcie przygotować go w domu! Smacznego.

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu Britta
  • 20 dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 10 szt pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
  • 1/2 cytryny

Metoda:

  1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
  2. Na łyżce masła smaż cebulę z czosnkiem przez minutę i dodaj krewetki.
  3. Po 5 minutach dodaj pomidory, chili, natkę i koperek. Wymieszaj i ściągnij patelnię z ognia.
  4. Dodaj ryż, dopraw solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny. Całość podgrzej i podawaj od razu.