Skip to main content

Przenieś się w świat azjatyckich smaków! Nasze zielone curry z chrupiącym tofu i delikatnym ryżem jaśminowym Britta to idealne połączenie smaków i intensywnych aromatów. Poznaj sekret przygotowania autentycznego curry w domowej kuchni.

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego Britta
  • 200 g wędzonego tofu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki  azjatyckiej panierki/tempury
  • 1 cebula
  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w grubszą kostkę. Tempurę przesyp na talerz i dokładnie obtocz w niej kostki tofu.
  3. Cebulę posiekaj w piórka, czosnek w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i obsmaż na nim tofu z każdej strony na złoty kolor. Usmażone tofu przełóż na talerz, a na tłuszcz wrzuć cebulę, imbir i czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liście szpinaku, zieloną pastę curry i mleko kokosowe i całość zagotuj.
  5. Na talerzach rozłóż porcje ryżu, zielonego curry i chrupiącego tofu. Podawaj udekorowane czarnym sezamem.