Przenieś się w świat azjatyckich smaków! Nasze zielone curry z chrupiącym tofu i delikatnym ryżem jaśminowym Britta to idealne połączenie smaków i intensywnych aromatów. Poznaj sekret przygotowania autentycznego curry w domowej kuchni.
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego Britta
- 200 g wędzonego tofu
- 200 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki azjatyckiej panierki/tempury
- 1 cebula
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 3 łyżki oleju kokosowego
Metoda:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w grubszą kostkę. Tempurę przesyp na talerz i dokładnie obtocz w niej kostki tofu.
- Cebulę posiekaj w piórka, czosnek w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i obsmaż na nim tofu z każdej strony na złoty kolor. Usmażone tofu przełóż na talerz, a na tłuszcz wrzuć cebulę, imbir i czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liście szpinaku, zieloną pastę curry i mleko kokosowe i całość zagotuj.
- Na talerzach rozłóż porcje ryżu, zielonego curry i chrupiącego tofu. Podawaj udekorowane czarnym sezamem.