Skip to main content

Nasze wegetariańskie zielone curry to podróż przez egzotyczne aromaty i smaki. Pełne warzyw i przypraw danie, idealnie komponuje się z delikatnym ryżem jaśminowym Britta, który podkreśla jego wyjątkowy charakter. Sprawdź nasz przepis i przygotuj je samodzielnie!!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu jaśminowego
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100ml wody
  • sól
  • olej

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i cukinię podzielić na grube paski, brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Kurczaka pokroić w kostkę.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, smażyć kurczaka aż się zarumieni. Doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię dodać brokuł i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać cebulę oraz cukinię i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  3. Do warzyw dodać pastę curry i całość podsmażyć przez minutę i zalać mleczkiem kokosowym oraz wodą. Całość gotować aż brokułu będą miękkie ale nie rozpadające się.
  4. Doprawić całość solą. Podawać z ryżem