Skip to main content

Chyba nie ma bardziej jesiennego warzywa niż… dynia! Z tej okazji mamy dla Was przepis na zapiekankę z ryżem jaśminowym Britta, dynią i innymi warzywami. Przygotujcie sami i zasmakujcie jesieni!

Składniki:

  • 300g ryżu jaśminowego Britta
  • 1 dynia obrana i pokrojona w dużą kostkę
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 brokułu podzielonego na drobne różyczki
  • 200g pomidorków koktajlowych przepołowionych
  • 250g boczku wędzonego pokrojonego w paski
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150g pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie natrzeć suszona papryką, solą i łyżką oleju. Piec przez 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni, dodać brokuły i pieczarki, smażyć 5 minut. Dodać cebulę oraz czosnek i całość smażyć jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać pomidorki koktajlowe. Całość przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, dodać ryż i dynię. Podlać 500ml bulionu lub wodą. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut pieczenie ściągnąć folię. Całość wymieszać i piec dalej bez przykrycia.