Chyba nie ma bardziej jesiennego warzywa niż… dynia! Z tej okazji mamy dla Was przepis na zapiekankę z ryżem jaśminowym Britta, dynią i innymi warzywami. Przygotujcie sami i zasmakujcie jesieni!
Składniki:
- 300g ryżu jaśminowego Britta
- 1 dynia obrana i pokrojona w dużą kostkę
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 brokułu podzielonego na drobne różyczki
- 200g pomidorków koktajlowych przepołowionych
- 250g boczku wędzonego pokrojonego w paski
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150g pieczarek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie natrzeć suszona papryką, solą i łyżką oleju. Piec przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni, dodać brokuły i pieczarki, smażyć 5 minut. Dodać cebulę oraz czosnek i całość smażyć jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać pomidorki koktajlowe. Całość przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, dodać ryż i dynię. Podlać 500ml bulionu lub wodą. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut pieczenie ściągnąć folię. Całość wymieszać i piec dalej bez przykrycia.