Skip to main content

Zapiekany ryż z jabłkami to kwintesencja prawdziwie domowej kuchni, która przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Sprawdź nasz przepis i tej jesieni przygotuj pyszne danie z ryżem basmati Britta! 

Składniki:

1 saszetka ryżu

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

3 goździki

1 łyżka białego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 jabłka obrane i pokrojone w plastry

1 łyżeczka mieszanki przypraw do szarlotki (cynamon, imbir, goździki, kardamon)

1 łyżka miodu lub cukru

1 łyżka masła

śmietana 18%

Metoda:

  1. W rondelku zagotować mleko z wodą, goździkami i cukrami. Dodać ryż i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i smażyć przez 10 minut. Dodać do jabłek przyprawy oraz miód i smażyć jeszcze przez dwie minuty.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek, przykryć pozostałym ryżem, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut. Podawać ze śmietaną.