Zapiekany ryż z jabłkami to kwintesencja prawdziwie domowej kuchni, która przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Sprawdź nasz przepis i tej jesieni przygotuj pyszne danie z ryżem basmati Britta!
Składniki:
1 saszetka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3 goździki
1 łyżka białego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jabłka obrane i pokrojone w plastry
1 łyżeczka mieszanki przypraw do szarlotki (cynamon, imbir, goździki, kardamon)
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżka masła
śmietana 18%
Metoda:
- W rondelku zagotować mleko z wodą, goździkami i cukrami. Dodać ryż i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i smażyć przez 10 minut. Dodać do jabłek przyprawy oraz miód i smażyć jeszcze przez dwie minuty.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek, przykryć pozostałym ryżem, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut. Podawać ze śmietaną.