Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe! Dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy dla Was lekkie danie z kaszą bukgur, mixem sałat oraz świeżym czerwonym szczawem. Smacznego!
– 100 g kaszy bulgur marki Halina
– 4 plastry szynki dojrzewającej
– 2 jajko ugotowane na twardo
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 cebulka ze szczypiorkiem
– garść mixu sałat
– 1/2 ogórka
– groszek wąsaty
– młody szczaw czerwony
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
Metoda:
- Piekarnik rozgrzać do 150 st.C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
- Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
- Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
Smacznego!