Skip to main content

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

Składniki (2 osoby):

• 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)

• 1 awokado (lekko miękkie)

• 1/2 brokuła (ok. 200 g)

• 2 serki pleśniowe (po 100 g)

• 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina

• 1/2 puszki kukurydzy

• 100 g pomidorów

• 1 średnia papryka

• papryczka ostra (ilość według uznania)

• 1 mała cebula

• 3 cm imbiru świeżego

• 4 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki curry

• 1 łyżeczka kurkumy

• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

• 150 ml mleczka kokosowego

• 1 limonka

• szczypiorek lub kolendra

• 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)

• sól, pieprz

Wykonanie:

1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.

2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.

3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.

4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.

5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.

6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.

7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.