Naturalny, brązowy ryż Britta to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań. Koniecznie spróbujcie przygotować nasze danie! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa. Smacznego!
Składniki:
- 100g ryżu brązowego Britta
- 1 opakowanie tofu
- 1 mała dynia piżmowa
- 2 marchewki
- 2 cebulki szalotki
- 1 papryka zielona
- 1 kolba kukurydzy
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Metoda:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 st C. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.