Przygotowaliśmy dla Was wegetariański gulasz pełen warzyw, wyrazistych przypraw, który szczególnie polecamy z białą kaszą gryczaną marki Halina. Lekkie a jednocześnie sycące danie to idealny pomysł na zdrowy i bezmięsny obiad.
Składniki:
- 2 saszetki białej kaszy gryczanej Halina
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę
- 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka majeranku
- 100ml mleczka kokosowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki i ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.
- Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze przez chwilę.
- Podlać wodą i przecierem, doprawić solą i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe.
- Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.