Pikantny, tajski kurczak z aromatycznym ryżem jaśminowym Britta to znakomity przepis na orientalny obiad lub wyrazistą kolację. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszne danie z pachnącym ryżem jaśminowym. Smacznego!
Składniki
- 1 saszetka (100 g) ryżu jaśminowego Britta
- 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- mały pęczek świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
- pęczek tajskiej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- Papryczkę chili, czosnek, kolendrę sok z limonki mielimy w blenderze wraz z łyżką wody.
- Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy sosy sojowe oraz rybny, mieszamy i dodajemy zmieloną kolendrę z czosnkiem i chili.
- Całość podgrzewamy, dodajemy poszarpaną bazylię i ściągamy z ognia.
- Kurczaka podajemy z ryżem.
Smacznego!