Choć włoska kuchnia kojarzy się głównie z makaronami i pizzą, udało nam się znaleźć także ryżowy przysmak prosto z gorącej Sycylii. Arancini to pyszne kuleczki ryżowe, które pod panierką z bułki tartej, kryją puszyste nadzienie, np. z sosu pomidorowego i mozzarelli. Do ich przygotowania świetnie sprawdzi się ryż parboiled marki Britta.
Składniki:
- 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
- 1 cebula
- 600 ml bulionu lub wody
- 50 g masła
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g sera mozzarella
- 2 roztrzepane jajka
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- mąka do obtoczenia
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
- Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę powinno to trwać około 15 minut. Jeśli ryż jest nadal twardy można dodać więcej płynu i jeszcze chwilę gotować. Wyłączyć ogień i dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny lub do ostygnięcia.
- Mozzarelle pokroić w 2cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując w kształcie jajek.
- Arancini obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w oleju o temperaturze 170C aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu, osuszamy na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.