Kutia – pochodzące z regionów kresowych danie, które w wielu domach wliczane jest do 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. To nic innego jak mak z dodatkiem bakalii i miodu, wymieszany tradycyjnie z kaszą lub pszenicą. My mamy dla Was nieco inne wydanie tej tradycyjnej potrawy świątecznej z dodatkiem ryżu Britta. Wesołych Świąt!
Składniki:
- 1 saszetka ryżu parboiled Britta
- 1 szklanka maku lub gotowy mak w puszce
- 2 łyżki miodu
- 4 szt daktyli
- 10 szt rodzynek
- 4 suszone morele
- 4 suszone śliwki
- 6 łyżek płatków migdałów
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak umieścić w garnku i dolać wody tak aby była 2cm ponad makiem, gotować przez 30 minut. Zmielić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Jeśli używamy gotowego maku od razu przełożyć masę do naczynia.
- Ciepły ryż oraz mak wymieszać z pozostałymi składnikami.
Smacznego!