Skip to main content

Kutia – pochodzące z regionów kresowych danie, które w wielu domach wliczane jest do 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. To nic innego jak mak z dodatkiem bakalii i miodu, wymieszany tradycyjnie z kaszą lub pszenicą. My mamy dla Was nieco inne wydanie tej tradycyjnej potrawy świątecznej z dodatkiem ryżu Britta. Wesołych Świąt!

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu parboiled Britta
  • 1 szklanka maku lub gotowy mak w puszce
  • 2 łyżki miodu
  • 4 szt daktyli
  • 10 szt rodzynek
  • 4 suszone morele
  • 4 suszone śliwki
  • 6 łyżek płatków migdałów

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak umieścić w garnku i dolać wody tak aby była 2cm ponad makiem, gotować przez 30 minut. Zmielić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Jeśli używamy gotowego maku od razu przełożyć masę do naczynia.
  2. Ciepły ryż oraz mak wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego!