Przychodzimy do was z pomysłem na egzotyczny poranek. Sinangag – smażony ryż z czosnkiem i jajkiem to popularna potrawa serwowana na śniadanie na Filipinach. Aromatyczne i sycące – u nas w wersji z ryżem basmati od marki Britta. Życzymy smacznego!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmatti marki Britta
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 małe papryczki chilli
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
- Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
- Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
- Nałożyć jajka i podawać na ciepło.