Jesienna sałatka z dynią i ryżem parboiled charakteryzuje się lekkim smakiem, słodkimi nutami oraz kwaskowością, dzięki dodatkowi octu jabłkowego. Spróbujcie przygotować ją w domu!
Składniki:
- 1 saszetka ryżu paraboiled
 - 1 mała dynia
 - 1 papryka żółta
 - 1 papryka czerwona
 - 1/2 opakowania mieszanki sałat
 - 2 łyżki prażonych pestek dyni
 - 1 łyżka octu jabłkowy
 - 3 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka miodu
 - sól i pieprz
 

Metoda:
- Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić są oraz pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 min.
 - Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Papryki pokroić w paski. W misce wymieszać mieszankę sałat z paprykami oraz ziarnami dyni. W innym naczyniu wymieszać ocet z odrobiną soli i pieprzu, dodać miód, połączyć następnie ciągle mieszając dodawać oliwę.
 - Dodać do sałatki dynię oraz ryż.
 - Dodać 1/2 przygotowanego sosu.
 
