Nie macie pomysłu jak urozmaicić świąteczne śniadanie? Przychodzimy z pomocą! Wielkanocne słodkie ryżowe jajeczka marki Britta urozmaicą stół i sprawią, że poranek będzie jeszcze smaczniejszy. Wykonajcie je sami!
Składniki:
- 200g białego ryżu marki Britta
- 400ml wody
- 600ml mleka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
- W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
- Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
- Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.