Skip to main content

Nasz przepis na ryż z pomarańczowym kurczakiem w chrupiącej tempurze to prawdziwa uczta dla zmysłów! Aromatyczny sos pomarańczowy w połączeniu z zawsze sypkim ryżem parboiled Britta tworzy idealne danie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 200 g ryżu parboiled Britta
  • 400 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 jajka
  • 150 g panierki do tempury
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • ½ pęczka szparagów
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 dymki ze szczypiorkiem

    Sos:

  • 100 ml białego octu ryżowego
  • 901 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj sos: Posiekaj drobno papryczkę chili i obrany imbir. Otrzyj
    skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Wszystkie
    składniki na sos oprócz skrobi umieść w rondlu i gotuj na małym ogniu,
    aż sos zredukuje się o połowę. Skrobię rozprowadź w małej ilości wody i
    wlej do sosu. Zamieszaj, zagotuj i zestaw rondel z ognia.
  3. Mięso z udek opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka roztrzep
    na talerzu z łyżką sosu sojowego, panierkę przesyp na drugi talerz.
    Kawałki kurczaka panieruj podwójnie w jajku i tempurze i smaż na
    rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso układaj na
    talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na koniec przełóż mięso do sosu
    i dokładnie wymieszaj tak, aby sos oblepił kawałki kurczaka w tempurze.
  4. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Szparagi przełam, obierz i
    pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż krótko na łyżce oleju. Na
    koniec dopraw sosem sojowym.
  5. Ryż przełóż do misek. Na porcjach ryżu rozłóż stir fry z warzyw oraz
    mięso w sosie pomarańczowym. Wierzch udekoruj posiekaną dymką.