Ryż brązowy z bananami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser. Wypróbujcie go koniecznie 🙂
Skład:
- 25 dag Ryżu Brązowego marki Britta
- 7 dag masła
- 4 dojrzałe banany
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka śmietanki
Wypłukany i dobrze odsączony ryż brązowy wrzucić do rondla na roztopione masło (5 dag). Podgrzewać mieszając do momentu, aż ryż stanie się szklisty. Mleko z cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia i zalać nim ryż. Na maleńkim ogniu gotować do miękkości. Dojrzałe banany obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Obsmażyć na pozostałym maśle z obu stron i dodać do ryżu, delikatnie mieszać całość. Deser podawać z dodatkiem cynamonu.