Skip to main content

Ryż brązowy z bananami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser. Wypróbujcie go koniecznie 🙂

Skład:

  • 25 dag Ryżu Brązowego marki Britta
  • 7 dag masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietanki

Wypłukany i dobrze odsączony ryż brązowy wrzucić do rondla na roztopione masło (5 dag). Podgrzewać mieszając do momentu, aż ryż stanie się szklisty. Mleko z cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia i zalać nim ryż. Na maleńkim ogniu gotować do miękkości. Dojrzałe banany obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Obsmażyć na pozostałym maśle z obu stron i dodać do ryżu, delikatnie mieszać całość. Deser podawać z dodatkiem cynamonu.