Ryż brązowy – ogromna skarbnica składników odżywczych
Zdrowie na talerzu
Najwięcej wartości w ziarnach zawartych jest w zewnętrznej łupince, która w przypadku ryżu białego jest usuwana. I choć ryż biały jest zdrowy to jednak jego brązowy kuzyn dostarcza organizmowi o wiele więcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Ryż brązowy jest zatem źródłem witaminy E, K oraz B6, która reguluje pracę układu nerwowego. Ponadto zawiera białko, tiaminę, ryboflawinę czy niacynę. Dodatkowo w ryżu znajdziemy magnez, który poprawia koncentracje, potas, regulujący ciśnienie krwi oraz żelazo i cynk, poprawiające odporność. Ryż brązowy to także pokłady wapnia, fosforu, miedzi, manganu i selenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, serca oraz stawów.
Moc ziaren
Jednocześnie w ryżu brązowym nie znajdziemy glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy czy galaktozy, a także cholesterolu, kofeiny i teobrominy. Ugotowany ryż pomaga regulować poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz obniża cholesterol. Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę jelit i pomaga eliminować toksyny z organizmu. Co więcej powoduje uczucie pełności, co przekłada się na mniejsze porcje posiłków. Ponadto zawiera naturalne nienasycone oleje roślinne i jest bogaty w antyoksydanty, czyli substancje walczące z wolnymi rodnikami.