Ryż brązowy pomimo swoich nieocenionych właściwości odżywczych jest mniej trwały niż jego biały odpowiednik. Jak zatem przechowywać ryż, aby na dłużej zachował świeżość i swoje cenne składniki? Dziś odpowiadamy na to pytanie 🙂
Na półce lub lodówce
Z uwagi na zawartość oleju w wierzchniej łusce, ziarna ryżu brązowego są mniej trwałe. Taki stan rzeczy sprawia, że w naszych domach powinniśmy przechować go maksymalnie 6 miesięcy w temperaturze pokojowej (np. w kuchennej szafce). Jeśli natomiast na jego schowek wybierzemy lodówkę to spokojnie może zostać on tam nawet na rok. Ryż szybko chłonie wilgoć, dlatego bardzo istotne jest trzymanie go w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku, które uchroni go przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Po ugotowaniu
Praktycznie w każdym domu często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam jeszcze trochę ryżu lub świadomie przygotowujemy go trochę więcej na potem. Po ugotowaniu ryż brązowy najlepiej od razu o schłodzić oraz schować do lodówki, gdzie możemy go przechowywać maksymalnie 6 dni. Zamykamy go wówczas w naczyniu ze szkła lub z tworzywa sztucznego. Ciekawostkę natomiast stanowi fakt, iż szczelnie zapakowany, ugotowany ryż może być umieszczony w zamrażarce, nawet do 5 miesięcy.