Elegancki deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Zapiekany ryż brązowy Britta z słodkimi gruszkami przykryty chrupiącą bezą włoską to połączenie smaków i tekstur, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Ciepły, aromatyczny i efektowny – idealny finał jesiennego obiadu!
Składniki:
- 100 g ryżu brązowego Britta
- 3–4 dojrzałe gruszki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1–2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- odrobina masła do wysmarowania naczynia
- 2 białka jaj
- 120 g cukru
- 40 ml wody
- szczypta soli
Metoda:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie lekko przestudź.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzej do 180°C, naczynie żaroodporne lekko wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż ryż, a na wierzchu ułóż plasterki gruszek, posyp cynamonem i ewentualnie cukrem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W rondelku zagotuj cukier z wodą, podgrzewając do 118°C, a następnie cienkim strumieniem wlej gorący syrop do ubitych białek, cały czas miksując. Ubij jeszcze przez 2–3 minuty, aż beza będzie gęsta i lśniąca.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na niej przygotowaną bezę, włącz grzanie od góry lub tryb grill i piecz kolejne 10 minut, aż beza się zarumieni. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.