Aromatyczne, zielone ristotto z warzywami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przyrządzić w tym okresie roku. Koniecznie przygotujcie je samodzielnie i niech wiosna zagości w Waszych domach!
Składniki:
- 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
- 1 cebula szalotka drobno posiekaną
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 100ml białego wina
- 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
- 1 pęczek szparagów
- 50g szpinaku
- 50g tartego sera, np. parmezanu
- 25g zimnego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła do smażenia
Metoda:
- Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
- Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
- Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
- W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
- Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.