Ryż z kurczakiem to bardzo proste i błyskawiczne danie. Przygotowaliśmy dla Was koreańską wersję tej potrawy, która z pewnością przeniesie Was do odległej Azji. Najwyższej jakości ryż basmati marki Britta, do tego marynowany kurczak z dodatkiem klasycznego sosu oraz zielonego brokuła to smak, do którego na pewno będziecie chcieli wracać. Smacznego!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu Basmati marki Britta
- 1 Brokuł
- 200g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka wina ryżowego
- 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2cm imbiru startego na tarce
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
- sezam do posypania
Metoda:
- Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem.
- Kurczaka odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
- Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuła ugotować na parze.
- Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać sezamem i podawać z ryżem i brokułami.