Skip to main content

Poczuj klimat Prowansji w swojej kuchni! Nasza zapiekanka z białym ryżem Halina, serem halloumi i aromatycznymi ziołami to hołd dla śródziemnomorskiej kuchni. Odkryj, jak stworzyć idealne połączenie smaków i aromatów w jednym naczyniu.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu  Halina
  • 100 g sera halloumi
  • 1 szalotka
  • 1 mała cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść listków świeżej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski.
  2. Szalotkę posiekaj w drobną kostkę, a cukinię w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szalotkę. Następnie dodaj cukinię, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smaż razem 3-4 minuty. Podsmażone warzywa przełóż do ryżu, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser halloumi.
  4. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 20 minut.
  5. Gotową zapiekankę udekoruj pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.