Poczuj klimat Prowansji w swojej kuchni! Nasza zapiekanka z białym ryżem Halina, serem halloumi i aromatycznymi ziołami to hołd dla śródziemnomorskiej kuchni. Odkryj, jak stworzyć idealne połączenie smaków i aromatów w jednym naczyniu.
Składniki:
- 100 g białego ryżu Halina
- 100 g sera halloumi
- 1 szalotka
- 1 mała cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- garść listków świeżej bazylii
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Metoda:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski.
- Szalotkę posiekaj w drobną kostkę, a cukinię w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szalotkę. Następnie dodaj cukinię, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smaż razem 3-4 minuty. Podsmażone warzywa przełóż do ryżu, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser halloumi.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 20 minut.
- Gotową zapiekankę udekoruj pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.