Kasza gryczana to nie tylko doskonałe nadzienie do pierogów oraz dodatek do mięs czy sosów. Z powodzeniem znajdzie zastosowanie jako… słodkie placuszki z kaszy gryczanej od marki Halina! Letniego charakteru nabiorą dzięki dodatkowi sezonowych owoców, takich jak borówki, maliny czy truskawki.
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej palonej Halina
- 2 jajka
- 80g cukru
- 1 duże jabłko
- 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 100g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
- cukier puder
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
- Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.