Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje. Do przepisu wykorzystajcie kaszę marki Halina. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
- 200g kaszy gryczanej-prażonej Halina
- 600g ziemniaków
- 300g twarogu
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
Metoda:
Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia, nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C