Skip to main content

Poznaj przepis na orientalną zupę z dorszem i ryżem jaśminowym. Aromaty imbiru, trawy cytrynowej i chili tworzą lekki, intensywny bulion, który idealnie łączy się z delikatną rybą.

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego Britta
  • 200 g filetu z dorsza
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 pomidory
  • 100 g brązowych pieczarek
  • ½ łodygi trawy cytrynowej
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • ½ limonki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • świeża kolendra do podania

Metoda:

  1. Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rybę opłucz, osusz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Traw cytrynową pokój na mniejsze kawałki. Cebulę dymkę pokrój w paseczki razem ze szczypiorkiem. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki.
  3. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj imbir, trawę cytrynową i białą część dymki. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj pieczarki, rybę i pomidory. Dopraw sosem sojowym, rybnym i pastą chili. Gotuj 3 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia.
  4. Do miseczek nałóż porcje ryżu, nalej porcje zupy. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.