Poznaj przepis na orientalną zupę z dorszem i ryżem jaśminowym. Aromaty imbiru, trawy cytrynowej i chili tworzą lekki, intensywny bulion, który idealnie łączy się z delikatną rybą.
Składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego Britta
- 200 g filetu z dorsza
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 pomidory
- 100 g brązowych pieczarek
- ½ łodygi trawy cytrynowej
- 2-3 cm kawałek imbiru
- ½ limonki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty chili
- świeża kolendra do podania

Metoda:
- Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rybę opłucz, osusz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Traw cytrynową pokój na mniejsze kawałki. Cebulę dymkę pokrój w paseczki razem ze szczypiorkiem. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki.
- Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj imbir, trawę cytrynową i białą część dymki. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj pieczarki, rybę i pomidory. Dopraw sosem sojowym, rybnym i pastą chili. Gotuj 3 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia.
- Do miseczek nałóż porcje ryżu, nalej porcje zupy. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.
