Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Przygotowaliśmy dla Was wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej, libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego!
Składniki:
- 100g kaszy kuskus
- 1/3 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
- 1 cebulka dymka posiekana razem ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 pstrągi
- 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
- 1/2 pęczka pietruszki
Metoda:
- Piekarnik nastaw na 180 st. C. Z pstrągów usuń łuski, przypraw we wnętrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż połowę natki pietruszki oraz dwa plasterki cytryny. Obłóż każdego pstrąga pozostałą cytryną i natką, skrop oliwą i piecz przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem.
- Przygotuj tabbouleh. Zalej kuskus wrzątkiem tak aby woda znajdowała się 1 cm ponad kaszą i odstaw na 10 minut. Naczynie owiń szczelnie folią albo przykryj. Wszystkie warzywa, przyprawy i kuskus wymieszaj w misce. Na koniec dodaj sok z cytryny i oliwę.
- Wyłóż tabbouleh i pstrąga na talerz. Całość skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!