Pieczony kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką to pyszne i proste w przygotowaniu danie. Z dodatkiem orientalnej kaszy kuskus marki Halina BIO oraz warzywami z pewnością będzie idealną propozycją na smakowity obiad!
Składniki:
- 1 opakowanie bio kuskus marki Halina
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
- 1 ogórek
- 2 Pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 długa papryczka chilli
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól
- oliwa
Metoda:
- Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
- W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
- Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
- Podajemy z pieczonym kurczakiem