Przedstawiamy wam przepis na samo zdrowie! Zapiekany bakłażan z farszem z komosy ryżowej, papryk i i cukinii to propozycja na prawdziwie warzywny, wegetariański obiad. Udekorowany szczypiorkiem kusi smakowitym wyglądem.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- około 100 g komosy ryżowej marki Britta
- Papryka żółta, czerwona i zielona,
- cukinia,
- cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: oregano, kmin rzymski, łagodna i ostra papryka,
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji,
- oliwa z oliwek do smażenia
Metoda:
- Bakłażana przekroić na pół i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. przez około 30 minut. Wyjąć bakłażan z piekarnika, ostudzić i wydrążyć miąższ,
- Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
- Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę i cukinię. Wszystko podsmażyć aż papryka nieco zmięknie,
- Ugotowaną komosę wymieszać z usmażonymi warzywami, dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
- Do wydrążonego bakłażana nałożyć farsz i piec w piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem.