Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami to sposób na urozmaicenie naszej diety i dostarczenie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.
Składniki:
· 3 duże papryki czerwone
· 1 papryczka pikantna
· 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
· 1 torebka kaszy orkiszowej marki Halina
· 1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
· 1/2 małej cukinii
· 1 cebula
· 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
· świeży tymianek (opcjonalnie)
· 2 łyżki dobrego oleju
· sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.
3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
5. Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.